Tulevaisuuden työn merkityksellisyys rakentuu monimuotoisissa työyhteisöissä

Usein yritysjärjestelyiden onnistumisen ratkaisee se, miten kaksi keskenään erilaista kulttuuria saadaan sovitettua yhteen. Toimella haetaan taloudellista hyötyä, mutta pahimmillaan yhteensopimattomat kulttuurit estävät arvo-odotusten toteutumisen. Tämä on ymmärretty myös Osuuskauppa Varuboden-Oslassa, joka syntyi 2011 länsiuusimaalaisen Osuuskunta Varubodenin ja itäuusimaalaisen Osuuskauppa Oslan fuusioituessa.

- Kulttuurien yhteensovittaminen vei aikansa. Alussa keskittyminen olikin ennemmin talouden tehostamisessa. Lopulta heräsimme siihen todellisuuteen, että työntekijämme olivat väsyneitä ja sairauspoissaolojen määrä nousussa. Meidän täytyi todella alkaa miettimään, mistä yrityskulttuurissamme on kyse, sanoo Osuuskauppa Varuboden-Oslan vt. toimitusjohtaja Anne Schneider.

Varuboden-Oslassa on manifestoitu tulevaisuuden menestystä luomalla leikkimielisiä lehdistötiedotteita viiden vuoden päähän. Missio paremmasta paikasta elää näyttääkin toteutuneen jo vuosia etuajassa.

- Johtava ajatuksemme on se, että rakennamme perhettä, jossa kaikilla on hyvä olla. Tässä perheessä ruuhkavuosia elävä vanhempi voi esimerkiksi tehdä lyhennettyä työpäivää. Näemme myös, että tulevaisuudessa entistä useampi ikäihminen voi halutessaan palata eläkkeeltä töihin. Lisäksi kaupassa voidaan suomen ja ruotsin lisäksi palvella asiakkaita useammalla kielellä, Schneider summaa.

- Perhe tarkoittaa monimuotoisuutta sekä työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista. Olemme tässä projektissa aikataulusta edellä, sillä olimme aikatauluttaneet Innostavimmat-tunnustuksen saamisen vasta parin vuoden päähän. Työ kuitenkin jatkuu, sillä kulttuuri rakentuu jokapäiväisistä teoista, Schneider kuvailee.

Schneider korostaa avointa johtamista yrityksen menestyksen kannalta ratkaisevana tekijänä. Varuboden-Oslassa johto on osa porukkaa ja heidän ovensa ovat aina avoinna kaikille. Kriisitilanteessa avoimuus ja sekä henkilöstön luottamus johtoa sekä jatkuvuutta kohtaan ovat korostuneet entisestään.

- Erityisesti pandemian alkuvaiheessa oli tärkeää varmistaa turvalliset työolot suojaimien, käsihygienian ja viestinnän avulla. Tämän lisäksi ihmiset on pidetty töissä, sillä ketään ei ole lomautettu. Taloudellinen turvallisuus ja varmuus tulevaisuudesta ovat varmasti asioita, joita ihmiset arvostavat pohtiessaan tulevaisuuden työpaikkaansa.

Varuboden-Oslassa on panostettu paljon johtamiseen sekä esimiestyön kehittämiseen. Esimiehille on tarjolla apua oman fyysisen sekä henkisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Schneiderin mukaan nuoret eivät kuitenkaan näe esimiestehtäviä houkuttelevana samanlailla kuin ennen.

- Johtaminen on vaativa palveluammatti, jossa täytyy omata coaching-asennetta sekä auttaa muita kehittymään. Esimiehen muuttunut rooli ja tehtävän vaativuus eivät ehkä houkuttele nuoria samalla tavalla kuin ennen. Samaan aikaan kuitenkin myös työntekijöiden tulee kantaa enemmän vastuuta, Schneider kiteyttää.

Oletteko te Suomen Innostavin työpaikka? Lue lisää ja hae mukaan!

Varuboden Osla-Handelslag sijoittui ensimmäiseksi Suomen Innostavimpien työpaikkojen keskisuurten yritysten sarjassa. Palkinnon ottivat vastaan vt toimitusjohtaja Anne Schneider (vas.) sekä henkilöstöpäällikkö Paula Pajunen.

Varuboden Osla-Handelslag sijoittui ensimmäiseksi Suomen Innostavimpien työpaikkojen keskisuurten yritysten sarjassa. Palkinnon ottivat vastaan vt toimitusjohtaja Anne Schneider (vas.) sekä henkilöstöpäällikkö Paula Pajunen.

Previous
Previous

Miltä näyttää tulevaisuuden työelämä? – asiantuntija vastaa

Next
Next

Psykologinen turvallisuus korostuu etätöissä